"Lag en strikkeprøve" er en setning som de fleste strikkere ser ut til å tro at åpner deres personlige pandoras eske og slipper ut all verdens knuter på tråden, pinner som knekker og møll i garnet. HVORFOR er det så viktig med denne forferdelige strikkeprøven?
Først: Strikkefasthet.
Nærmere bestemt strikkefastheten din. For du og jeg trenger ikke ha den samme strikkefastheten selv med samme garn og samme pinner. Så hvis jeg skriver en strikkeoppskrift med "Dale Lerke, 22 masker per 10 cm i glattstrikk, pinne 3,5, så er det ikke garantert at du får 22 masker per 10 cm med samme garn og pinner. Pinnestørrelse er alltid veiledende, og du skal ikke bry deg om du må gå opp eller ned, det er veldig vanlig.
Hvis du ikke treffer strikkefastheten, så passer ikke plagget. I barnegensere kan 1 maske i avvik gjøre plagget endel løsere eller strammere, og i voksengensere vil det utgjøre en hel størrelse.
Dette kan du såklart bruke til din fordel hvis du har utpreget smale barn eller vil strikke en størrelse som ikke finnes.
Hvis du strikker løst kan du forvente å gå ned på strikkepinnen, og selvom du er nede på pinne 2-2,5 så er det ikke sånn at dette går saktere enn en som strikker fast og må gå opp til pinne 4. Kanskje tvert imot, siden de som strikker fast må tvinge maskene rundt på pinnen.
Det er alltid lettere å endre pinnen enn strikkestilen din!
Eksempelvis får Veronika og jeg riktig strikkefasthet på hhv p 4,5 og 3 når anbefalt pinnestørrelse er 3,5.
Dette er Mitu på pinne 3,5, 30 masker bredt og ca 33 rader høyt. Eneste forskjellen er strikkeren!
Bli kjent med garnet
En strikkeprøve kan også handle om bare å bli kjent med garnet, hvordan det ser ut og føles, hvordan farger eller kvaliteter spiller sammen. Spesielt hvis du skal prøve noe nytt er det lurt å lage en skikkelig prøve. For kanskje det ble litt mye sukkerspinn med babyrosa fløffy mohair og tyggisrosa alpakka? Ble det litt klumpete med mønster på så tykke pinner? Eller veldig sesam stasjon med de tre yndlingsfargene dine sammen i ett og samme plagg?
Hvordan skal man strikke en prøvelapp?
La oss bare starte med den vanligste feilen: Du skal IKKE legge opp så mange masker som strikkefastheten tilsier og så måle hvor stort dette blir etterpå. 22 masker = 8,5 cm hjelper ikke fordi kantmaskene, altså de ytterste 2-3 maskene ikke skal måles med. Dette er fordi de er krøllete og tullete.
Det du skal gjøre er å legge opp litt fler masker enn strikkefastheten, fordi strikkefastheten helst skal måles over 10 cm. For eksempel 32 masker i dette eksempelet, altså 10 masker mer. Strikk arbeidet i den teknikken som strikkefastheten er angitt til i oppskriften. Glattstrikk, rillestrikk, flerfarget mønster, fletter og så videre. Glattstrikk ruller i kantene og bør ha noen masker ytterst som strikkes i riller.
Du må ikke strikke 10 cm langt hvis du ikke skal måle radhøyde, men 5 cm er greit fordi både pinnen og opplegg/avfellingskant kan innvirke på målingen.
Ideelt sett skal du også vaske prøven før du starter, både for å se hvordan garnet oppfører seg etter vask, finull og andre garntyper som oppfattes som grove blomstrer, blir mykere og fyller seg ut, og for at strikkefastheten kan endre seg etter vask, for eksempel sw merinoull har det med å flyte utover som en overgjæret bolledeig.
Tips&Triks:
Rett og vrangmaskene dine har sannsynligvis forskjellig strikkefasthet. Dvs at du må strikke prøvelappen rundt hvis arbeidet skal strikkes rundt, og frem og tilbake hvis det skal strikkes frem og tilbake.
Flerfarget mønster er ofte oppgitt som glattstrikk. Lag prøvelappen i flerfarget mønster i så tilfelle, siden veldig mange strikker flerfarget strammere enn ensfarget.
Hvis strikkefastheten er oppgitt til 28/10 i struktur tilsvarer ikke det at garnet skal ha 28/10 i strikkefasthet, f.eks i ribbestrikka bukse er garnet i tykkelse 22/10, men strukturen med rett- og vrangmasker trekker den sammen så du får “plass til” flere masker på 10 cm.
“lett strakt” kan det ofte stå at man skal måle på ribbestrikk. Men hvor mye skal man liksom strekke da? Heldigvis så er nettopp ribbestrikk såpass elastisk at det ikke er sånn kjempeviktig, litt til eller fra går bra. Bruk skjønn, min løsning er å strekke ut plagget nok til å treffe strikkefastheten, og så vurdere lettstraktdelen etter det. Og unngå “the noble art of self bedrag” - må du utføre abstrakt yoga for å strekke langt nok så er det det nok litt forbi “lett”
Forskjellig materiale og fiber kan også endre strikkefastheten din.
Jeg strikker for eksempel ekstremt løst med bomull fordi det mangler spenst.
Alpakka og silke på metallpinner er også kjempeløst, og i tillegg får jeg senebetennelse av å tviholde på garnet.
Merinoull kan fort treffe litt under fordi det er så mye spenst i det. Men det jevner seg i skyllen!
Å lage en strikkeprøve er den eneste måten du kan forsikre deg om at du liker garnet, fargene, at mønster blir tett nok og stoffet ikke klumpete, og at plagget passer. Til småplagg som votter og luer er den ikke så kritisk siden det er begrenset hvor stort avvik det kan bli på færre masker. Du kan også begynne med et erme om plagget er nedenfra og opp.
Hvis du er mer kjøre på og rekke opp-typen, så er det selvfølgelig helt iorden! Men husk å måle strikkefastheten før du sender melding til designer om plagg som ikke passer ;)